Välj ett säkert lösenord

Sep 24, 2015
0 0

Det finns två saker som är extra viktiga när det gäller din säkerhet på nätet: antivirus och ett säkert lösenord. De flesta PC-användare har lärt sig att använda antivirus vilket är bra eftersom det annars bara är en tidsfråga innan datorn drabbas av virus, spionprogram och annat farligt skräp. Dessvärre finns det massor av svenskar som fortfarande är slarviga med sina lösenord vilket gör att de är enkla att knäcka.

Varför använder vi så enkla lösenord?

Det är inte alla som är så slarviga att de väljer sitt eget eller barnens namn när de skapar ett lösenord utan många väljer ett relativt kort lösenord som de är säkra på att ingen kan lista ut. Och visst, det funkar säkert bra om man vill förhindra att ens familj, vänner och bekanta ska kunna knäcka det, men det funkar tyvärr inte på en rutinerad hacker eftersom de ofta använder sig av någon programvara som snabbt knäcker korta lösenord som saknar siffror och stora bokstäver. Längre lösenord med både siffror och stora bokstäver tar oftast mycket längre tid att knäcka, om hackern överhuvudtaget lyckas.

Det är alltså inte så att man alltid slarvar medvetet med sina lösenord, det handlar bara om okunskap om hur hackern går tillväga. Nu när du vet det här är det dags att skapa ett säkrare lösenord om du också har ett som är för lättknäckt.

Skapa ett säkert lösenord – så gör du

  1. För det första ska du aldrig välja ett lösenord som kan förknippas med dina användarnamn och annan information som finns om dig på nätet i forum, sociala nätverk, på Youtube och så vidare. Du ska inte heller använda hundens namn, dina barns namn, din adress, födelseort och annat som är direkt förknippat med dig.
  2. Välj ett långt lösenord, helst ska det innehålla 10 – 20 tecken. Använd gärna flera riktiga ord och/eller delade ord så att det inte blir så svårt att komma ihåg. Helst bör du slänga in någon stor bokstav på 1 – 3 ställen, kanske i början eller i slutet av lösenordet.
  3. Släng gärna in någon siffra i lösenordet. Du kan exempelvis ersätta alla ”F” med en sjua eller byta ut vilken bokstav som helst mot en valfri siffra så får du ett svårknäckt lösenord.
  4. Du bör välja ett unikt lösenord för varje inloggning, du ska alltså inte använda samma lösenord på flera platser.
  5. Byt gärna lösenord 1 – 3 gånger om året.
  6. Spara inte dina lösenord i din dator för om du drabbas av ett spionprogram kan de snappas upp.
  7. Skaffa eventuellt ett ”Valv” som många antivirustillverkare erbjuder. Om du har ett sådant valv lagras alla dina lösenord på ett säkert ställe och du behöver bara komma ihåg ett enda lösenord för att komma åt dem.