Nätfiske

Nätfiske (eller phishing som det heter på engelska) är samma sak som onlinebedrägeri, alltså ett bedrägeri som sker över nätet.  Bedragarna som använder sig av nätfiske gör allt för att komma över sånt som konto- och kreditkortsnummer, bankkontonummer, personnummer, inloggningsuppgifter, hemadresser, pinkoder och annat som gör att de kan missbruka våra identiteter, ofta i rent ekonomiskt syfte.

Exempel på nätfiske

  • Bedragaren skickar en e-post till dig som ser ut att komma från en bank och som påstår att det är något strul med ditt bankkort. De ber dig uppge alla dina bankkortsuppgifter, inklusive pinkod, så att de kan rätta till problemet.
  • Bedragaren skickar en e-post som också ser ut att komma från en seriös sajt som du brukar besöka (t ex Facebook eller en webbshop) och ber dig att klicka på en länk och logga in. Om du klickar på länken hamnar du på en nästan identisk sida som bedragaren lagt upp och när du loggar in kommer de över dina inloggningsuppgifter.
  • Bedragaren ber dig klicka på en länk i din e-post som leder dig till en infekterad sida som försöker installera ett spionprogram i din dator eller mobiltelefon. Om det lyckas kan bedragaren registrera allt du gör på din dator.
  • Bedragaren planterar ett program i din dator eller mobil som låser enheten så att du inte kan använda den alls, sedan kräver de dig på en viss summa pengar som du måste betala om du vill att de ska låsa upp den.
  • Du kan få e-post från personer som påstår att de är i knipa i ett krigshärjat land och vill få hjälp med att föra över en astronomisk summa pengar till Sverige. Naturligtvis är just du handplockad för denna uppgift, så om du bara uppger ditt bankkontonummer så förs pengarna över till ditt bankkonto och du får hälften.
  • E-post från folk som vill att du ska donera pengar till välgörenhet.
  • Det finns folk som påstår sig sälja något på t ex Blocket till ett löjligt lågt pris och som begär förskottsbetalning.

Så skyddar du dig mot nätfiske

  1. Lita inte på e-post som kommer från okända avsändare.
  2. Lämna aldrig ut kortuppgifter, bankkontonummer, personnummer eller andra uppgifter via e-post.
  3. Var skeptisk mot post från banker, myndigheter och liknande som ber dig utföra en ovanlig handling. Besök t ex bankens sida genom att knappa in adressen själv istället för att klicka på en länk i e-posten, då vet du att du hamnar på den riktiga sidan.
  4. Om du ser något på Blocket, Tradera eller någon liknande sajt som kostar orimligt lite bör du inte försöka köpa det. Det som verkar vara för bra för att vara sant är det oftast också.
  5. Skaffa ett bra antivirus som skyddar dig mot nätfiske/phishing. Sådana skydd varnar dig för skumma och oseriösa hemsidor och bedömer även sökträffarna på Google. Det finns även gratis tillägg som du kan lägga till i din webbläsare som skyddar dig mot nätfiske.